Lenovo oslavuje čtvrt století od vzniku prvního notebooku ThinkPad

21. 10. 2017 07:57    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Viktor Péder

Za dobu svého působení na trhu, notebooky ThinkPad pracovaly pro jednotlivce i velké korporace, podílely se také na několika vesmírných misích. U příležitosti 25. narozenin značky ThinkPad, byl na trh uveden model Lenovo ThinkPad 25, notebook odkazující se na tradici svých předchůdců.

Lenovo oslavuje čtvrt století od vzniku prvního notebooku ThinkPad

První notebook ThinkPad, nesoucí označení 700C, tehdy ještě IBM, navržený Richardem Sapperem, inspirovaný tradiční japonskou Bentó krabičkou na jídlo a vyrobený v Yamato Labs v Japonsku, vznikl 5. října 1992. Microsoft tehdy nabízel operační systém Windows 3.1. Koncem roku 2004, koupilo divizi notebooků, včetně značky ThinkPad, Lenovo. Výrobce uvádí, že za celou dobu existence značky ThinkPad, bylo prodáno více jak 130 milionů kusů. Úcty hodné číslo.

Svou reputaci si notebooky ThinkPad získaly díky propracované funkčnosti a mnoha prvenstvím v inovacích jako například první klávesnice odolná proti polití, vestavěná jednotka CD-ROM či integrovaná čtečka otisků prstů. Je proto docela překvapující, že limitovaná edice, Lenovo ThinkPad Anniversary Edition 25, je po technické stránce vlastně docela běžným notebookem.

Lenovo ThinkPad Anniversary Edition 25
Lenovo ThinkPad Anniversary Edition 25

Základem edičního 14" notebooku s Full-HD dotykovým LCD, je dnes již předposlední generace procesoru Intel Core i7-7500U a grafické karty NVIDIA GeForce 940MX. Technickou reputaci malinko dohání 16 GB operační paměti RAM a 512 GB SSD. Pro pracovní notebook, je zde i neodmyslitelný dokovací konektor na spodku základny. To vše je sestavenov 1,6 kg vážící celek. Normálně by se dalo říct, že jde o slušnou konfigurace, ale od výroční edice bych čekal něco víc.

Exkluzivita limitované edice tak spočívá především v sentimentálních prvcích, jako je barevné logo ThinkPad, samostatná tlačítka ovládání hlasitosti a sedmiřádková klávesnice s modrou klávesou Enter. Klávesnice je z funkčního hlediska asi nejzajímavějším retro prvkem. Před několika lety bývala ještě osvětlena lampičkou umístěnou ve víku, dnes je samozřejmé podsvícena diodami zespodu.

Lenovo ThinkPad Anniversary Edition 25
Lenovo ThinkPad Anniversary Edition 25

Cena a datum uvedení na český trh zatím nebyla oficiálně uvedena, lze však předpokládat, že se tak stane ještě před koncem tohoto roku. Na příští měsíc dostala naše redakce pozvánku na oficiální Evropskou oslavu ve Vídni.

Krátké zprávy

Diskuse