rychle-sipy-poprve-vysly-pred-80-lety-jubileum-oslavuje-i-google
Novinka Rychlé šípy poprvé vyšly před 80 lety. Jubileum oslavuje i Google

Rychlé šípy poprvé vyšly před 80 lety. Jubileum oslavuje i Google

Mirek Kočí

Mirek Kočí

17. 12. 2018 12:15

Rychlé šípy dnes slaví 80. narozeniny i na domovské stránce českého Googlu. A to slavnostně ztvárněným logem, tzv. Doodlem, které je výjimečné tím, že poprvé pochází z pera českého výtvarníka. Tím je komiksový kreslíř a ilustrátor Marek Rubec, který se autorsky podílel i na letošním vydání nových příběhů Rychlých šípů.

Reklama

Google k výročí Rychlých šípů připravil i možnost přímo z domovské stránky online prohlížet žižkovský byt jejich autora, spisovatele Jaroslava Foglara. Byt sice prošel v létě rekonstrukcí a nyní hostí rezidenty z řad spisovatelů a překladatelů, zájemci jej však mohou zhlédnout na Street View v původním stavu s vybavením, které po sobě autor zanechal. Stačí jen kliknout a virtuálně vstoupit do domu.

Zmapování bytu pro Google Street View a použití motivu Rychlých šípů laskavě umožnila Skautská nadace Jaroslava Foglara, do jejíhož vlastnictví byt i práva letos přešly.

První díl komiksu Rychlé šípy vyšel přesně před 80 lety 17. prosince 1938 v časopisu Mladý hlasatel. Autorem příběhů byl spisovatel Jaroslav Foglar, ilustrátorem první série Jan Fischer. Celkem vzniklo 315 dílů komiksu a podíleli se na nich další tři výtvarníci, od roku 1968 však již jen Marko Čermák.

Rychlé šípy poprvé vyšly před 80 lety. Jubileum oslavuje i Google
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama