Lipavský dál hledá podporu pro omezení pohybu ruských diplomatů v schengenu

foto Český ministr zahraničí Jan Lipavský na tiskové konferenci po jednání v Budapešti, 26. dubna 2024.

Budapešť - Česko dál hledá v zemích Evropské unie podporu pro návrh na omezení pohybu ruských diplomatů v schengenu. Ještě nenastala situace, aby se dalo říct, že bude přijat, řekl dnes novinářům při návštěvě Budapešti český ministr zahraničí Jan Lipavský. O věci jednal i s maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.

Lipavský návrh prosazoval i v pondělí na jednání unijních ministrů zahraničí v Lucemburku, chtěl by jej zařadit do 14. balíčku protiruských sankcí, na kterém EU pracuje. Celá řada špionážních aktivit se podle šéfa české diplomacie odehrává pod diplomatickým krytím, což je "veřejně známým faktem". Česko požaduje, aby ruští diplomaté dostávali víza a povolení k pobytu, která umožní pohyb pouze v rámci hostitelské země, a nikoli po celém schengenu. Zároveň chce, aby EU přijímala pouze biometrické pasy, které je obtížnější padělat či propojit s falešnou identitou.

"Diplomat je standardně akreditován pouze do jedné nebo dvou zemí působnosti, nikoli pro 27 zemí. Tím, že jim dnes dáváme tento schengenský nadstandard, zjednodušujeme i práci těm, kteří se za diplomaty pouze vydávají," řekl dnes Lipavský. "Jednání ještě budou určitě nějakou dobu pokračovat, protože se snažíme přesvědčit i další státy, aby s tímto opatřením souhlasily. Ještě není taková situace, abychom mohli říct, že to bude přijato," dodal.

Na dotaz ČTK nechtěl prozradit, kolik států už přislíbilo návrh podpořit. "Myslím si, že není možné z jednání, které probíhá, na úrovni EU, ale i v rámci různých debat v rámci členských států, sdělovat podrobnosti. Apeloval jsem na maďarskou stranu, abychom se o tom mohli dále bavit," řekl k dnešní schůzce se Szijjártóem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je sobota 4. května 2024

Očekáváme v 03:00 12°C

Celá předpověď