Novým uměleckým šéfem Dejvického divadla bude od roku 2025 režisér Jiří Havelka

foto Ilustrační foto - Režisér Jiří Havelka, který se od roku 2025 stane umělěckým šéfem Dejvického divadla, foto z 31. srpna 2021 v Praze na tiskové konferenci při příležitosti otevření kulturního centra Vzlet.

Praha - Dejvické divadlo (DD) bude mít od roku 2025 nového uměleckého šéfa, stane se jím režisér Jiří Havelka. Na pozici vystřídá Martina Myšičku, který zůstane členem hereckého souboru. Společně s ním přijde dramaturgyně Marta Ljubková, se kterou Jiří Havelka spolupracuje dlouhodobě. Divadlo to dnes uvedlo v tiskové zprávě. Havelka s Dejvickým divadlem v minulosti již spolupracoval, poprvé v něm režíroval hru Černá díra v roce 2007. V roce 2023 režíroval na populární pražské scéně v Dejvicích titul Bitva o Hernaniho.

"Zkoušení v Dejvickém divadle jsem mohl zažít vícekrát a pokaždé to bylo setkání zcela jedinečné. Soubor byl v jiné fázi, já jsem byl v jiném věku, způsob zrodu inscenace se velmi lišil, pokaždé se ale opakovala jedna věc. Byl to čas naplněný objevováním, zkoušením, hledáním, narážením i srážením, čas prožitý intenzivně a hravě. Když se objevila tato nabídka, protnula se ve mně radost i obavy, protože Dejvické divadlo je skutečně fenomén, což přináší výzvy v mnoha směrech. Ale po chvíli zcela převládlo těšení se na dobrodružnou cestu,“ uvedl Havelka, který je také filmovým režisérem. V roce 2019 režíroval snímek Vlastníci z prostředí schůze spolumajitelů domu, o tři roky později natočil film Mimořádná událost.

Na pozici vystřídá dosavadního uměleckého šéfa Martina Myšičku. "Od první chvíle, kdy mne soubor na podzim 2016 vyzval k tomu, abych se stal uměleckým šéfem, vnímal jsem to tak, že se jedná o přechodné období, abychom udrželi kontinuitu divadla. A nyní, myslím, nastal ten správný okamžik pro hladké předání, a to nejen z mého pohledu. Já bych se chtěl opět více zaměřit na uměleckou, tedy především hereckou práci. A Jiří Havelka, kterého jsem oslovil, protože má pro tento post veškeré kompetence a předpoklady a jistě vnese do divadla nové impulzy, sám říká, že i on je dnes v situaci, kdy s ním tato výzva velmi rezonuje," řekl Myšička.

Havelka je s Dejvickým divadlem umělecky spjatý od roku 2007, kdy v něm měla premiéru jeho první inscenace Černá díra. Od té doby s Dejvickým divadlem spolupracuje průběžně. V roce 2023 měl premiéru jeho zatím pátý titul Bitva o Hernaniho. V již naplánované sezoně 2024/2025 uvede Dejvické divadlo dva nové tituly, jeden v režii mladé režisérky a nové dramaturgyně divadla Kateřiny Volánkové a druhý v režii Jana Friče. Na konci sezony čeká domovskou scénu DD rekonstrukce, která zvětší hlediště o 50 míst.

Havelka vystudoval jihlavské gymnázium, režii alternativního a loutkového divadla na DAMU. Již během studií začal hrát a režírovat na malé scéně Ypsilonky. Také je jedním z členů kabaretního divadla Vosto5, které proslulo autorskými inscenacemi, jejichž základním stavebním kamenem je improvizace.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je sobota 4. května 2024

Očekáváme v 03:00 12°C

Celá předpověď