Varšavou prošel průvod odpůrců potratů

foto Průvod odpůrců potratů, 14. dubna 2024, Varšava.

Varšava - Varšavou dnes po poledni prošel průvod odpůrců potratů. Akci s názvem Národní pochod pro život podpořila polská katolická církev. Pochodu předcházela mše a další bude následovat později odpoledne. Organizátoři pochodu uvedli, že chtějí protestovat nejen proti předčasnému ukončení těhotenství, ale také proti útokům na manželství a rodinu. Informoval o tom list Dziennik Gazeta Prawna.

Fotogalerie

Na pochod podle fotografií z místa dorazilo množství lidí s polskými vlajkami. Akce se uskutečnila pod heslem "Ať žije Polsko!". Slogan je odkazem na takzvaný národní den křtu Polska, který připadá na dnešek a připomíná dějinnou událost, kdy v roce 966 přijal křest kníže Měšek.

Organizátoři protestu uvedli, že chtějí projevit svoji věrnost "křesťanskému dědictví Polska". Tvrdí také, že nemohou stát se založenýma rukama, když jsou "zpochybňovány jejich základní práva a hodnoty".

Předseda polské biskupské konference Tadeusz Wojdak v pátek vyzval, aby se dnes katolíci modlili za ochranu "počatého života". "Věřím, že úsilí milionů lidí dobré vůle povede k ještě větší ochraně života nenarozených dětí," apeloval arcibiskup.

Pochod je reakcí na dění na polské politické scéně. Polští poslanci tento týden zahájili jednání o zmírnění polských potratových předpisů, které patří k nejpřísnějším v Evropě. Jejich liberalizaci před loňskými volbami slibovaly strany současné polské proevropské vlády.

 

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je pondělí 29. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď