Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Prožije si český baseballista americký sen? Červenka je blízko nejlepší soutěže světa

Sport

  5:00
Baltimore/Praha - Martin Červenka může být prvním Čechem, který si zahraje nejslavnější baseballovou soutěž MLB.

Martin Červenka foto: Facebook Baseball CzechLidovky.cz

V NHL jsou čeští hokejisté běžným jevem, řada z nich se dokonce zapsala výrazným písmem do její historie. Také v basketbalové NBA už nastupovali čtyři Češi. Ovšem další slavné zámořské soutěže NFL a MLB zatím na první český zápis čekají.

Blízko Major League Baseball je Martin Červenka, šestadvacetiletý chytač, neboli catcher (stojí za pálkařem a chytá míč, který nadhodí nadhazovač a pálkař jej nezasáhne), jenž v Americe působí posledních osm let.

Zkraje března se mu v utkání přípravného kempu Baltimore Orioles povedl první odpal, když v poslední směně proti Minnesotě Twins pomohl tříbodovým homerunem k výhře 9:4.

I když se do kádru po hlavní sezonu nakonec zatím nedostal, věří, že se mu to v budoucnu přece jen povede. „Nikdy jsem nezvažoval, že bych to vzdal,“ říká v e-mailovém rozhovoru pro LN a Lidovky.cz.

Martin Červenka

  • Odchovanec pražského týmu Kotlářka, v české extralize hrál i za celek Tegola Titans ­Praha
  • V 16 letech podepsal neprofesionální smlouvu s týmem MLB Cleveland Indians
  • Nyní hraje za Bowie Baysox, farmě Baltimoru Orioles
  • Na domácím mistrovství Evropy do 21­let v Brně získal s reprezentací zlato.

Lidovky.cz: Jaké jste měl pocity, když se vám povedl první odpal a rovnou homerun v týmu MLB? Na co jste myslel?
Byl jsem rád, že jsem trefil míček dobře, ale jinak jsem na nic moc nemyslel, protože jsem se musel soustředit na svoji práci na pozici catchera v dalším inningu, abych pomohl týmu udržet výsledek.

Lidovky.cz: Přemítal jste o tom, že vás homerun může přiblížit angažmá v hlavním týmu?
Vůbec ne, protože jsem věděl, že budu muset ještě získávat zkušenosti v nižších ligách.

Lidovky.cz: Jak jste ty týdny v přípravě Baltimoru prožíval?
Jako přípravu na nadcházející sezónu, nedělal jsem si hlavu z toho v jakém kempu jsem. Můj hlavní cíl je připravit se co nejlépe na sezónu.

Lidovky.cz: Opravdu jste se nesnažil víc nebo nebyl nervoznější?
Opravdu ne, jednalo se o přípravný zápas.

Lidovky.cz: Nakonec jste byl z výběru pro hlavní tým vyřazen. Proč se to nepovedlo?
Jak jsem již říkal, musím ještě získat zkušenosti v nižších ligách. A vzhledem k tomu, že jsem minulý rok hrál double AA soutěž, tak se často nestává, že by hráči úplně přeskočili vyšší AAA.

Lidovky.cz: Může se naskytnout šance ještě během sezony?
Může, vše bude záležet na tom jak budu hrát a jak se případně trenérům budu hodit do týmu.

Lidovky.cz: Jaká je konkurence a řevnivost mezi adepty na hlavní tým v týmech MLB? Jací hráči se v těchto přípravných kempech scházejí?
Hráči, kteří se v tomto kempu scházejí, už mají zkušenosti z MLB a každý rok si tým zve další hráče z nižších lig, jako jsem já, aby měli možnost trochu poznat prostředí a nasbírat zkušenosti. Jinak konkurence je vysoká, ale hráči se k sobě chovají velice kamarádsky.

Lidovky.cz: Kolik hráčů z kempu se pak dostane do hlavního týmu?
V rámci MLB týmu je 25 hráčů.

Lidovky.cz: Loni jste hrál AA, tedy vlastně „třetí ligu“? Můžete se letos posunout o ligu výš do AAA, která je hned pod MLB?
To bude záležet na tom, jací catcheři zůstanou v organizaci Orioles. Pro mě je jasná priorita abych dostával co nejvíc prostoru v zápasech.

Lidovky.cz: Jakou máte aktuálně smlouvu a jaká je vůbec struktura organizace hlavního týmu MLB a jeho dalších mužstev?
Smlouvu mám na rok. V MLB má každá organizace sedm faremních týmů, kterými hráči musejí projít.

Lidovky.cz: Je vám 26 let. Co znamená věk pro hráče baseballu a jeho šance udělat „díru do světa“, probojovat se do MLB apod? Například ve fotbale nebo hokeji by mělo jít o hotového etablovaného hráče.
Člověk se určitě dostává do věku, kdy by měl být na vrcholu své fyzické zdatnosti, ale v baseballe dělají hodně i zkušenosti.

Lidovky.cz: Jaké zkušenosti to konkrétně jsou, jak se projevují a jak pomáhají?
Například spolupráce s nadhazovači, znalost hráčů ostatních týmu, množství startů na pálce a mnoho dalších, které se dají získat pouze pomocí zápasů.

Lidovky.cz: Jste první Čech, který má šanci se do MLB dostat. Jak tenhle fakt vnímáte? Je to opravdu takový ojedinělý počin? Kolik let práce jak doma, tak v zámoří k tomu vedlo?
Nad tím, že jsem první Čech, který má šanci se dostat do MLB, vůbec nepřemýšlím. A baseball hraju od šesti let, takže jsem deset let hrál baseball doma a dalších deset let v zámoří v kombinaci s Českou republikou (reprezentace juniorská i seniorská a česká extraliga).

Lidovky.cz: Jak dlouho už v zámoří působíte a čím jste si prošel? Byly chvíle, kdy jste zvažoval, že to vzdáte?
V Americe hraji posledních osm let a určitě si člověk za tu dobu prošel hodně různými emocemi a zkušenosti, ale nikdy jsem nezvažoval, že bych to vzdal.

Lidovky.cz: Do Ameriky jste odjížděl jako v podstatě štíhlý kluk a nyní je váš metrák nepřehlédnutelný a asi už plně srovnatelný s MLB hráči. Jak se na tyhle parametry dostává?
Do Ameriky jsem odjížděl v šestnácti letech a za těch 10 let jsem asi vyspěl v šestadvacetiletého člověka. Jinak samozřejmě každý sportovec posiluje a snažím se také dodržovat zdravou stravu.

Lidovky.cz: Věnujete se baseballu jako profesionál, nebo máte další zaměstnání? Jak vypadá váš běžný den?
Ano, baseballu se věnuji jako profesionál, takže na další práci není čas. Běžný den vypadá jinak během spring trainingu a jinak během sezóny. Během springu chodím na hřiště kolem šesté hodiny ráno a zpátky na hotel se dostáváme kolem páté hodiny odpolední.

Lidovky.cz: Jaké máte bydlení, zázemí a kdo vás nejvíc podporuje? Nepřipadáte si jakožto Čech ve světě zámořského baseballu sám?
Během sezóny si hráči společně pronajímají apartmány nebo žijí v rodinách. Když hraje tým venku, tak pak se spí na hotelech. Nejvíce mě určitě podporuje přítelkyně a rodina, kteří mě během sezóny jezdí navštěvovat. Sám si nepřipadám, mám kamarády v týmu i v Čechách a spojení přes internet je také všude dostupné.

Lidovky.cz: Jaké jsou na vaši úrovni výdělky? A kolik berou hvězdy MLB?
Na mé úrovni jsou výdělky nastaveny tak, aby si hráči měli možnost zaplatit bydlení a jídlo. Moc se z toho nedá ušetřit. V MLB samozřejmě berou mnohem větší peníze pohybující se od 500 tisíc dolarů až po hráče, kteří berou 30 milionů dolarů za rok.

Lidovky.cz: Jaké je jejich společenské postavení a jakou část světa baseball dále nejvíc zasahuje?
Pro Ameriku je baseball národní sport. Baseball je kromě USA velice populární i v Jižní Americe a také v Asii.

Lidovky.cz: Máte stále touhu splnit si sen o startu v MLB?
Určitě mám, kdybych neměl, tak bych tady už nebyl.

Lidovky.cz: V jakém věku už hráči tyhle ambice vzdávají?
To je spíše na individuálním pocitu jednotlivých hráčů.

Lidovky.cz: Uvažujete třeba o hraní jinde než v Americe? Dá se dobře vydělat i v Evropě nebo Asii?
Nikdy jsem nad hraním baseballu mimo USA moc nepřemýšlel, ale co vím, tak v Asii se tím dá dobře vydělat, v Evropě už to tak dobře placený sport není.

Lidovky.cz: Chcete v pozdějším věku působit v Česku a podílet se na rozvoji svého sportu? Nepřesahují vaše herní schopnosti domácí extraligu? Případně co byste dělal bez baseballu?
Určitě bych si chtěl zahrát Českou extraligu, až skončím s baseballem v Americe. Neřekl bych, že mé herní schopnosti ji přesahují, protože v Česku můžeme najít spoustu šikovných hráčů.

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.