Hlavní obsah

Policie zasahovala na generálním štábu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na generálním štábu v pražských Dejvicích zasahovala v pondělí Vojenská policie, přišla si pro důkazy k prověřování zakázky na terénní vozy Hilux, které už dva roky armáda používá.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Armáda převzala nové osobní terénní automobily Toyota Hilux

Článek

„Vojenskou policií je vedeno prověřování ve věci zakázky na pořízení terénních vozidel pro armádu,“ řekla Novinkám mluvčí Vojenské policie Kateřina Mlýnková.

Na dotaz, zda vojenští policisté zasahovali v budovách generálního štábu, uvedla: „V souvislosti s tímto jsou prováděny procesní úkony v souladu a za podmínek stanovených trestním řádem za účelem zajištění věcí důležitých pro trestní řízení.“

Nákup vozů Toyota Hilux

O jakou zakázku by mělo konkrétně jít, nechtěla říci s tím, že další informace bude podávat dozorující státní zastupitelství. Podle dvou nezávislých zdrojů Novinek by se mělo jednat o nákup vozů Toyota Hilux.

Za potížemi armádních toyot jsou vstřikovače a filtry pevných částic

AutoMoto

Informace Novinek o zásahu Vojenské policie potvrdilo i ministerstvo obrany. „Můžeme potvrdit zásah Vojenské policie, kterým byla zahájena realizace zajišťovacích úkonů trestního řízení,“ řekl mluvčí obrany Karel Čapek. O jakou zakázku jde, také nesdělil. „Můžeme pouze sdělit, že se jedná o zakázku z minulého volebního období,“ dodal.

Zakázka za miliardu

Zakázka za miliardu korun 1200 terénních vozidel Toyota Hilux od společnosti Glomex MS byla podepsánu v roce 2020 a první auta vojáci dostali o rok později.

V létě roku 2022 přišla Česká televize s tím, že zakázku doprovázejí potíže u části dodaných vozidel. Náměstek ministryně obrany Lubor Koudelka tehdy uvedl, že z asi 950 dodaných vozidel byly závady zjištěny u 246 strojů. Podle dodavatelské firmy Glomex měla dodaná auta problémy se vstřikovači a filtry pevných částic, přičemž se dodavatel zavázal závady opravit.

Japonské vozy Hilux v armádě nahradily přesluhující sovětské stroje UAZ a britská auta Land Rover. Armádě se dlouho nedařilo auta pořídit a povedlo se až druhé výběrové řízení, ve kterém firma Glomex uspěla mezi deseti kandidáty. Podle smlouvy měla za jeden vůz obrana zaplatit 893 tisíc korun s DPH. Celkem tak obměna zastaralého vozového parku měla stát asi miliardu korun. Ministerstvo obrany přitom počítalo s 1,6 miliardy korun.

Armáda chtěla původně pouze pětidveřová terénní auta, ale v roce 2019 na jaře zakázku zrušila a vypsala ji znovu na pětimístná auta typu pick-up, která budou moci vozit kromě vojáků i náklad. Hilux, který je jedním z nejpoužívanějších vojenských aut, jak běžnými armádami, tak i povstalci v různých partyzánských válkách, uveze pět vojáků, a navíc až 700 kilo nákladu.

Stařičké vojenské uazy už brzy vystřídají nové hiluxy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám