Hlavní obsah

APT28 jsou známá hrozba. USA odsoudily ruský kyberútok na Česko a další státy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy prostřednictvím svého ministerstva zahraničí odsoudily kyberútok ruské Hlavní správy rozvědky (GRU) na několik evropských zemí včetně České republiky. Američané stejně jako Němci nebo Češi identifikovali jako pachatele útoků skupinu APT28. Rusko tak podle nich porušuje Rámec zodpovědného státního chování v kyberprostoru schválený členy OSN.

Foto: Profimedia.cz

Kyberútok (ilustrační foto)

Článek

Jako cíle útoku vyjádření amerického ministerstva zahraničí jmenuje Českou republiku, Německo, Litvu, Polsko, Slovensko a Švédsko. Pachatelem je pak podle něj skupina APT28, též známá jako Fancy Bear, Strontium nebo Forest Blizzard. „Je to velmi známá hrozba s dlouhou historií zapojení do škodlivého, zločinného, destabilizačního a narušujícího chování,“ píše se ve zprávě.

Na APT28 již byly v minulosti uvaleny sankce kvůli snaze zasáhnout do amerických prezidentských voleb v roce 2016 nebo útokům na Světovou antidopingovou agenturu (WADA), kterými se skupina snažila podrýt autoritu agentury, jež vyšetřovala dopingový skandál ruských sportovců.

„Spojené státy jsou zavázány zajistit bezpečnost našich spojenců a partnerů a dodržování mezinárodního řádu založeného na pravidlech, a to i v kyberprostoru. Vyzýváme Rusko, aby zastavilo tuto zákeřnou činnost a dodržovalo své mezinárodní závazky a povinnosti,“ píše se závěrem ve vyjádření.

České ministerstvo zahraničí na základě informací zpravodajských služeb v pátek oznámilo, že Ruskem kontrolovaná skupina APT28, která je spojována s tamní vojenskou tajnou službou GRU, od loňského roku cílila kybernetickými útoky na české instituce. Útoky zneužívaly do té doby neznámou zranitelnost aplikace Microsoft Outlook. Německo hlásí útoky na vládní sociální demokracii (SPD) či firmy ze zbrojního a obranného průmyslu. Ruské velvyslanectví v Moskvě tato prohlášení v pátek označilo za neopodstatněná a neprokázaná.

NATO znepokojují škodlivé aktivity Ruska v Česku a dalších státech

Evropa

Výběr článků

Načítám