Hlavní obsah

Překupníci skupují nové PlayStationy ve velkém. I proto jich bude nedostatek

Novinky, abr

Obchodníci už před pár dny varovali, že nových PlayStationů s pořadovým číslem pět v názvu bude nedostatek. Kdo si nestihl udělat včas předobjednávku, patrně již před Vánocemi novou konzoli od Sony snadno nesežene. Důvodem je i to, že PlayStationy ve velkém nakupují překupníci.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

 
Článek

Je zřejmé, že překupníci se snaží využít toho, že nových konzolí bude kvůli problémům při výrobě nedostatek. Podle agentury Bloomberg budou na pultech obchodů před Vánocemi chybět miliony kusů.

Vážní zájemci tak pravděpodobně budou ochotní za nedostupný herní artikl zaplatit výrazně vyšší částky, než za kolik se konzole prodávají běžně v obchodech. Tuto praxi potvrdil také herní obchod JRC. „Už jsme našli přes 200 objednávek, které patří asi 15 překupníkům. Všechny určitě neodhalíme, ale snažíme se,“ uvedli zástupci obchodu na Facebooku.

Černé scénáře se potvrdily, všichni zájemci nový PlayStation 5 letos nedostanou

Hry a herní systémy

„Všichni zákazníci, kteří do pátku 18. září svou objednávku uhradili, se na ni mohou 19. listopadu těšit,“ vzkázali zástupci obchodu svým zákazníkům.

Herní obchod Xzone nyní na svých webových stránkách případné zájemce již upozorňuje, že při objednávce kterékoli verze PlayStationu 5 mohou počítat s dodáním až v únoru příštího roku.

Xzone přitom není jediným obchodem, který na nedostatečné množství kusů upozorňuje. „Vzhledem ke špatné dostupnosti tohoto produktu po celém světě nebudeme schopni vykrýt všechny předobjednávky v tomto roce. Přesto doporučujeme nechat objednávky otevřené, dokud se situace na trhu nezlepší. K předobjednávkám přistupujeme férově a dodržujeme pořadí podle času objednání. Nerozlišujeme, jestli je objednávka placena předem nebo ne,“ informuje případné zájemce e-shop CZC.cz.

Foto: archív výrobce

PlayStation 5

Dvě různé verze

Oficiálně se sice oba PlayStationy začnou v Česku prodávat až 19. listopadu, předobjednávky ale běží již od poloviny září. Ceny se pochopitelně liší podle provedení. Standardní PlayStation 5 stojí 13 490 Kč, verze bez mechaniky zvaná Digital Edition pak 10 790 Kč.

Pětka sází na kombinaci bílé a černé barvy. Vzhled působí rozhodně moderním a neokoukaným dojmem. Obě provedení by měla mít úplně stejný výkon a víceméně i vzhled, pouze klasický PlayStation 5 má pravou bočnici trochu vypouklou, protože japonský herní gigant do těchto míst vtěsnal optickou mechaniku.

Verze PS5 Digital Edition působí útlejším dojmem a je zcela symetrická. Případní zájemci ale musejí počítat s tím, že hru na optickém nosiči zkrátka do přístroje nedají, všechny tituly se v tomto případě budou stahovat prostřednictvím internetu.

Foto: archív výrobce

Ovladač DualSense

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Boj o nejlepší televizní konzoli

Letos před Vánocemi se budou rvát o přízeň hráčů společnosti Microsoft a Sony, na pulty obchodů chystají nové herní konzole. V minulém týdnu se přitom již...

Výběr článků

Načítám